Ιστορικό

Πώς άρχισαν όλα
Τον Ιούλιο του 2010 και με κεντρική φιλοσοφία «μια ψηφιακή κάμερα + ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής + ένας άνθρωπος = μια ‘’πλήρης’’ μονάδα παραγωγής οπτικοακουστικού έργου», διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή σε συνεργασία με τον Πάνο Μάγγο πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος και υπό την αιγίδα του Εξωραϊστικού Συλλόγου, το Eργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου. Eνεργοί επαγγελματίες κινηματογραφιστές δίδαξαν νέους εισάγοντάς τους στις βασικές συνιστώσες της δημιουργίας του κινηματογραφικού έργου: σενάριο – σκηνοθεσία – φωτογραφία – μοντάζ.
Ενώ η αρχική «προκήρυξη» απευθυνόταν σε νέους ερασιτέχνες από την περιοχή του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων,  το Εργαστήριο άρχισε από τη δεύτερη κιόλας χρονιά να προσελκύει και νέους που είχαν επιλέξει τον κινηματογράφο (και γενικά την οπτικοακουστική έκφραση)  και ως μονιμότερη-επαγγελματική ενασχόληση και οι οποίοι προέρχονταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, την Κρήτη κλπ.


Δεν είμαστε «επισκέπτες»
Ο Δήμος Ζαγορίου παραχώρησε το αναπαλαιωμένο Παρθεναγωγείο του χωριού  ως βάση της δραστηριότητας και η τοπική κοινωνία την αγκάλιασε από την αρχή. Απλοί κάτοικοι, επιχειρηματίες, θεσμικοί εκπρόσωποι, προσφέρουν  ηθική και  -στο μέτρο της εποχής, υλική στήριξη (κυρίως στους τομείς διαμονής και διατροφής των δασκάλων και των προσκεκλημένων κινηματογραφιστών), γεμίζουν την αυλή του «σινε-Παρθεναγωγείο» στις ανοιχτές προβολές μας, συμμετέχουν ως ηθοποιοί στις ταινίες, ανοίγουν  τα σπίτια τους προσφέροντας φωτογραφικό και άλλο υλικό για τα γυρίσματα των μαθητών.


Δε συζητάμε απλώς για το σινεμά, φτιάχνουμε ταινίες!
Γρήγορα διαμορφώσαμε και την ιδιαίτερη διδακτική μέθοδό μας: το κομμάτι της θεωρητικής επιμόρφωσης ενσωματώνεται στη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας μικρού μήκους. Η διαδρομή από την επεξεργασία της αρχικής ιδέας που οδηγεί σε σενάριο, τη σκηνοθετική σύλληψη, την εξεύρεση χώρων και ηθοποιών, την εικαστική-αφηγηματική παράμετρο και το γύρισμα, τις δυσκολίες της παραγωγής ως και το τελικό μοντάζ  και την προβολή σε κοινό, είναι ένα ξέφρενο, διασκεδαστικό και επίπονο παιχνίδι θησαυρού. Το πανέμορφα βουνά του Ζαγορίου γίνονται ιδανικό κινηματογραφικό πλατό για τη γιορτή που όλοι πια εκεί κάθε Ιούλιο περιμένουν  με  ανυπομονησία:  το
ZAGORIWOOD, όπως –ξεκινώντας από ένα αστείο, επικράτησε να αποκαλείται η διοργάνωση.
 
η γρήγορη εξέλιξη
Από το 2011 προστέθηκαν  στο πρόγραμμα του Ζ
agoriwood  και προβολές ταινιών (μυθοπλασίας και ντοκυμαντέρ)  για το κοινό της περιοχής καθώς και το πρόγραμμα «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ» : δημιουργοί του σύγχρονου ελληνικού (προς το παρόν) σινεμά έρχονται στο Ζαγόρι και πραγματοποιούν  -εμβόλιμα στο βασικό πρόγραμμα- workshops για τους μαθητές μας, φέρνοντας και παρουσιάζοντας είτε τα projects  στα οποία εργάζονται, είτε και τις καινούργιες τους ολοκληρωμένες  ταινίες που προβάλλουν για πρώτη φορά σε κοινό. 

Ως τώρα μας έχουν επισκεφθεί:
 
2011
Ο σκηνοθέτης  ΠΕΤΡΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ παρουσίασε αποσπάσματα από την ταινία του “
ELECTRA”, της οποίας τα γυρίσματα εξελίσσονταν εκείνη την εποχή στη Σενεγάλη καθώς και αποσπάσματα της ανολοκλήρωτης ακόμα τότε ταινίας του “ATTRACTIVE ILLUSION”, σε ένα workshop
«για τον χειροποίητο κινηματογράφο».
 -ο ΘΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ  πραγματοποίησε
workshop με τίτλο «η μυθοπλασία της ψηφιακής εποχής» και πρόβαλε την ταινία του «ΔΙΟΡΘΩΣΗ» -επίσημη ελληνική συμμετοχή στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ του ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.
2012
Η ΣΤΕΛΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, στο
Zagoriwood παρουσίασε , ως work in progress, για πρώτη φορά σε κοινό  την ταινία της «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΜΝΗΣΙΑΣ» ( βραβείο Ντοκιμαντέρ 2013 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου)
ο  ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ   παρουσίασε την «ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ» και τα «ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ» από τη συνεργασία του ως
artistic director με το Φόλκερ Σλέντορφ  στο «Ταμπούρλο” (βραβείο Όσκαρ 1979) και άλλους γερμανούς σκηνοθέτες.

2013  
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ παρουσίασε σε πρώτη δημόσια προβολή , ως
work in progress, την ταινία του «Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ» (Βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Μοντάζ 2014 της Ελληνικής Ακαδημίας Κιν/φου).

Αποτελέσματα
Στα 4 χρόνια έχουν παραχθεί στα πλαίσια των εργαστηρίων 15  ταινίες μικρού μήκους (11 μυθοπλασίας και 4 ντοκιμαντέρ με τοπικά θέματα), από την εργασία 65 περίπου σπουδαστών. Επίσης το «
Zagoriwood» τράβηξε την προσοχή Μέσων πανελλαδικής κυκλοφορίας και εμβέλειας αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και πλέον καταγράφεται στο χάρτη της κινηματογραφικής δραστηριότητας της χώρας.
Ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί η βάση για την ύπαρξη μιας τοπικής κινηματογραφικής κοινότητας η οποία μπορεί -και είναι στόχος μας αυτό, να δραστηριοποιηθεί σε «σχέδια» που να αφορούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου: π.χ. η συγκρότηση/δημιουργία ενός οπτικοακουστικού αρχείου.

Το όνειρό μας - Το σχέδιό μας
Η δημιουργία (για πρώτη φορά στη χώρα μας) ενός κινηματογραφικού "χωριού"-δικτύου, σημείου συνάντησης των νέων ανθρώπων του σινεμά. Ένα διεθνές (στον επόμενο βήμα) ραντεβού εκπαίδευσης, ανάπτυξης συνεργασιών, ανταλλαγής εμπειριών και εκκίνησης νέων σχεδίων, παρουσίασης νέων τεχνικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων για την οπτικοακουστική αφήγηση. Άμεσως στόχος σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ένταξή μας από το 2015 στο δίκτυο των Εργαστηρίων που υποστηρίζονται από το MEDIA PROGRAMME της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ζαγόρι ήταν πάντα ένα «σύστημα» χωριών που συνδέονταν με ένα ιδιαίτερο πυκνό δίκτυο από μονοπάτια, γέφυρες και ορεινές διαδρομές. Πάνω στην ίδια λογική σκεφτόμαστε και την ανάπτυξη της προσπάθειάς μας: η φετινή διοργάνωση με τα 4 εργαστήρια, τις προβολές και τις παρουσιάσεις θα απλωθούν για πρώτη φορά φέτος σε 3 κοντινά χωριά: Άνω Πεδινά- Κάτω Πεδινά – Βίτσα. Ακόμα στις άμεσες προθέσεις μας είναι η συνεργασία και με το παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο με εργαστήριο σκηνογραφίας αλλά και story-board.
Η δημιουργία κοινών τόπων και συνεργασιών με κάθε ζωντανή δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής είναι επιθυμία και στόχος μας.


Το πιστεύουμε απόλυτα: παρά τη δυσκολία που ζει η χώρα μας, το ZAGORIWOOD μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ελπιδοφόρο και δημιουργικό, κάτι καινούργιο για τη χώρα και τα κινηματογραφικά της πράγματα. Ακόμα, θεωρούμε ότι η διοργάνωσή μας –ενταγμένη και σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσεων, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την προβολή και ανάπτυξη του Ζαγορίου.
 
Κάποια -και-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Από την αρχή μέχρι και σήμερα οι δάσκαλοι των εργαστηρίων εργάσθηκαν εθελοντικά, ενώ  οι μαθητές δεν πληρώνουν δίδακτρα (εκτός 50 ε για την εγγραφή).
Η αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων, συχνά ανενεργών (κτιριακές κ τεχνικές υποδομές),  σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, στήριξαν καθοριστικά το σχέδιό μας ως τώρα.
Από το 2013 ξεκίνησε η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ τον οργανισμό PALASE  που μας παραχωρεί τη Λαμπριάδειο Σχολή στα Άνω Πεδινά για τη διαμονή των μαθητών μας.
Το 2012 απευθυνθήκαμε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Πολιτισμού καταθέτοντας πλήρη φάκελο και μας εγκρίθηκαν 5.000 που δεν πήραμε ποτέ. Το 2012 και το 2013 το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μας στήριξε με τεχνικό εξοπλσμό και ένα μικρό χρηματικό ποσό. Ο Δήμος Ζαγορίου μας στηρίζει με τη διάθεση των αναγκαίων χώρων.
Τα Εργαστήρια Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου ( zagoriwood@gmail.com)  διοργανώνονται από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ (αστική μη κερδοσκοπική) -η οποία ιδρύθηκε από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ όλο το χρόνο,  με τη συνεργασία των «Anemicinema Lab» από τη Θεσσαλονίκη και  Mountain View” από την Αθήνα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Γιώργος Μακρής.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: